woensdag 29 juni 2011

Onnodige risico’s door slecht onderhoud aan caravan

In Nederland is de caravan erg populair, er zijn er in Nederland ruim 550.000. De mensen die met de caravan op vakantie gaan nemen hem vaak meerdere keren per jaar mee op ‘sleeptouw’. Aan het onderhoud van de caravan wordt echter niet altijd even veel aandacht besteed. Een caravan moet namelijk volledig in orde zijn om verzekerd te zijn dat je veilig op reis kunt gaan. Je vakantie kan namelijk flink verpest worden door technische mankementen aan je caravan, daarnaast kan het ook mensen in gevaar brengen.  Er werd door Veilig Landerd op 18 juni een caravan- en vouwwagencontrole gehouden.
Bij caravanspecialist Bens in Zeeland werd de controle gehouden, hierbij werd gekeken naar o.a. gastoevoer, de banden, de bekabeling, de verlichting, het chassis en het draagvermogen. Ook het remvermogen werd goed nagelopen. Volgens de eigenaar Bens, vielen de resultaten redelijk tegen. Er werden veel kleine mankementjes geconstateerd. Vaak het gevolg van achterstallig onderhoud. Bij het afsluiten van een caravanverzekering worden tegenwoordig steeds hogere eisen gesteld. Als er door de verzekering mankementen worden geconstateerd die aanleiding konden zijn van het probleem wordt er door de verzekering vaak niks uitgekeerd. Daarom is het eigenlijk belangrijk om je caravan elke twee jaar eens goed te laten controleren.
Wat veel mensen niet begrijpen is dat de banden van de caravan regelmatig vervangen moeten worden. Waarbij opmerkingen zoals: “er staat toch nog voldoende profiel op mijn banden” vaak voorkomen. Waar de meeste mensen niet over nadenken is dat er het hele jaar in de stalling 1000 kilo op de banden staat. 
De belangrijkste onderdelen voor de controle zijn de gastoevoer en het dragende gedeelte zoals de banden en het chassis. Bij deze controles wordt er vooral gekeken naar de veiligheid van de mensen en niet zozeer naar luxe problemen.  Er wordt door vele caravan eigenaars bezuinigd op de veiligheid, waar ze juist weer veel geld uitgeven aan de extra accessoires. Eigenlijk jammer, want wat iedereen toch eigenlijk het liefste wil is zorgeloos op vakantie gaan toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten